Δεν θέλει ζύμωμα! Πρόκειται για ένα ψωμί που γίνεται σε μια ωρίτσα το πολύ και εντυπωσιάζει τους πάντες! Το φτιάχνω όταν μπλοκάρω, π.χ. τα μωρά πεινάνε για κάτι ζεστό και νόστιμο, η παρέα που θα έρθει θέλουν κρασάκι δροσερό και μεζεδάκι πρώτο κτλ...
Τι χρειαζόμαστε:
- 2 φακελάκια μπυρομαγιά σκόνη
- 1 κούπα ζεστό νερό (χλιαρό)
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. ζάχαρη μαύρη
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
- Μπαχαρικά που βάζουμε στα κρεατικά
Πώς το κάνουμε:
- Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το περιεχόμενο από τα 2 φακελάκια μπυρομαγιάς, την κούπα με το χλιαρό νερό, την κουταλιά με το ξύδι και την κούπα με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Έπειτα στο μπολ μας ρίχνουμε μια κουταλιά ζάχαρη μαύρη, μια κουταλιά αλάτι, μια κουταλιά ελαίολαδο και μια κούπα αλεύρι ολικής άλεσης. Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές ζυμαράκι (αν χρειαστεί προσθέτω 1 - 2 κουταλιές ελαιόλαδο ακόμη).
- Το βάζουμε σε μια φόρμα με λαδόκολα ή σε ένα ταψάκι με λαδόκολα και το αφήνω για μισή ώρα με σαράντα λεπτά να φουσκώσει.
- Σε προθερμασμένο φούρνο βάζω μέσα το ψωμάκι αφού πρώτα το πασπαλίσω με μπαχαρικά που βάζουμε στο κρέας(π.χ. παπρικά και ρίγανη είναι τα δικά μου αγαπημένα μπαχάρια). Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα (αυτό δεν είναι απόλυτο, η κάθε νοικοκυρά ξέρει τον φούρνο της καλύτερα) μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν θέλουμε δεν πασπαλίζουμε με μπαχαρικά, αλλά με μαύρη ζάχαρη ή λίγο μέλι και το ψωμάκι μας γίνεται γλυκό. Είναι ψωμί που κόβεται με το χέρι και όχι με το μαχαίρι. Το είδα στην τηλεόραση σε μια εκπομπή στυλ Jamie Oliver.
Καλή όρεξη!
Πηγή: sintagespareas.gr